Kredisicili

İcra Tebligatı Muhtara Gelir Mi

Kredi çeken kişiler bu borçlarını zamanında ödemediklerinde, başta icra olmak üzere birçok banka yaptırımı ile karşı karşıya kalabilirler. Borçların ödenmemesi sonrası sırası ile banka avukatının uyarısı, icra tebligatı ve sonunda da gerçek icra başlatılır. Bu aşamaların nasıl geliştiği hakkında size bilgi verip süreç hakkında yapmanız gerekenleri ve haklarınızı izah edeceğiz. Öncelikle şu soruya cevap verelim; banka icra tebligatı kime yapılır? Birçok yerde kişinin kendisine yapılırken bazı durumlarda da muhtara icra tebligatı yapılabilmektedir.

Banka kredi alacağı için yaptığı icra takip dosyalarında tebligatlar çoğu kez muhtara yapılmaktadır.Tebligat kanununa göre postacı öncelikle tebligatta yazan adrese giderek borçluya tebligat yapmak zorundadır. Ancak borçlu eve gelen tebligatı  almazsa bu halde postacı tebligatı adresin bulunduğu mahallenin muhtarına götürerek ona teslim etmesine tebligatın muhtara bırakılması-tebliğ edilmesi denir.

Muhtara tebligat nasıl yapılır ?

Posta memuru tebligatta yazan adrese gider. Borçlu adreste tebligatı alırsa sorun yoktur. Ama borçlu   icra tebligatını  almazsa yada borçlu evde olmayıp ta onunla  aynı evde oturanların hiçbiri (karısı,kızı,oğlu ,gelini,damadı gibi birlikte yaşayan kişiler) tebligatı almazsa postacı tebligatı adresin mahalle muhtarına götürerek imza karşılığı teslim eder. Sonra borçlunun adresine PTT nin basılı not kağıdını yapıştırır. Kapıya not kağıdı yapıştırma tarihi tebligatın yapıldığı tarih sayılır.

Muhtara yapılan tebligat geçerli midir ?

Kanun yukarıda şartlarda muhtara teslim edilen tebligatı geçerli saymıştır. Borçlunun adreste oturduğunun postacı tarafından tespit edilmesi halinde postacı tebligatı muhtara teslim etmek zorundadır.

Yani borçlunun icra tebligat elime ulaşmadı demesi onu hacizden kurtarmaz.Çünkü postacı bu halde evrakı  muhtara teslim ederek tebligatı yapmış olur.

Muhtara yapılan tebligatta muhtarın sorumluluğu nedir ?

Burada muhtar borçlunun kayıtlı olduğu adres kendi mahallesindeyse tebligatı kanunen almak zorundadır. Ayrıca kendisine verilen tebligat evrakını 3 ay saklamakla yükümlüdür. Bu süre içinde borçlu kendisine gelirse evrakı borçluya teslim etmek zorundadır.

İcra Tebligatı Muhtara Gelir Mi

 Muhtara bırakılan tebligat alınmazsa ne olur?

Postacı tarafından tebligat muhtara bırakılınca ayrıca borçlunun kapısına aynı zamanda evrakın muhtara bırakıldığına ilişkin bir not yapıştırılır. Borçlu bunu söküp atsa dahi bu tebligatı geçersiz kılmaz. Borçlu tebligatı  muhtardan almasa bile kapıya not yapıştırma ile tebligat yapılmış olur.

Muhtarın bırakılan tebligatı vermemesi, bildirmemesi halinde ne olur ?

Muhtarın kendine teslim edilen tebligat için borçluya ulaşıp ona evrakı teslim etmek gibi bir görevi yoktur. Borçlu bizzat kendi muhtara gidip evrakını almak zorundadır.Zaten postacıda kapıya bunun için haber kağıdı yapıştırmaktadır.

Muhtara bırakılan tebligat 15 gün sonra mı yapılmış olur?

Muhtara bırakılan tebligat kural olarak o gün yapılmış sayılır.Ancak kanun bazı hallerde muhtara bırakılan tebligatın 15 gün sonra yapılacağını kabul etmiştir. Eğer borçlu geçici olarak adresten ayrılmışsa ( örneğin yurtdışına gitmiş,  başka şehre akraba ziyaretine gitmiş yada hastaneye yatmışsa gibi) yani belli süre sonra adresine dönecekse bu halde tebligat muhtara verildikten 15 gün yapılmış/teslim edilmiş sayılır. İtiraz süresi de 15 gün sonra başlar.